Burgonyapüré
BURGONYAPÜRÉ
Hozzávalók:
1 kg burgonya
Só
Reszelt szerecsendió
4 dkg vaj
Kb. 4 dl tej.
Elkészítés.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. Annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Sózzuk, és fedővel letakarva puhára főzzük (kb. 20 perc).
Leszűrjük, lecsepegtetjük, és forrón áttörjük. (Burgonyanyomón átpasszírozzuk.) Belekockázzuk a vajat, ízesítjük kevés frissen reszelt szerecsendióval, sóval. Gőz fölött, vagy mérsékelt tűzre visszatéve, folyamatos keverés mellett, lassan hozzáöntjük a forró tejet.
A kész püré habszerű, jól formázható. Tálalásig melegen tartjuk. (egy fazékban vizet forralunk, a tetejére ültetjük a pürés tálat).
Ízlés szerint gazdagíthatjuk krémsajttal (pld. egy kocka tejszínes Medve, vagy Mackó sajttal picit karakteresebb ízt kapunk.
Frissen készítve tálaljuk.
Vissza
|