Tarhonyás hús
TARHONYÁS HÚS
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka
30 dkg tarhonya
10 dkg sertészsír
5 dkg kockázott bacon
1 nagy fej vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 db tv paprika
1 db paradicsom
Só.
Elkészítés:
A húst megmossuk, másfél cm-es kockákra vágjuk. Fele zsíron megfuttatjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát, megdinszteljük. Meghintjük a pirospaprikával, rögtön felöntjük kevés vízzel, kicsit beforraljuk, majd a húst hozzáadjuk. Sózzuk, és fedő alatt pároljuk. Szükség szerint kevés vizet öntünk hozzá. (Pörköltet készítünk.)
A megmaradt zsírban aranysárgára pirítjuk a tarhonyát, rátesszük a majdnem puha húsra. Hozzáadjuk a tv paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és fedő alatt, takaréklángon készre főzzük. Ez még kb. 20 perc, míg a tarhonya megfő és megdagad, felszívja a finom pörköltes szaftot. A tarhonya nem fog leragadni, leégni, mert a hús tetejét csücsül. Közben ne kavargassuk az ételt.
Savanyúsággal, vagy idényben kovászos uborkával tálaljuk.
Ez az egytálétel a menzák egyik rémálma volt, a leégett, vagy csomós tészta, a mócsingos hús miatt, pedig jól elkészítve igazán nagyon-nagyon finom!
Készíthetjük csirkével is, pulykával is – de ekkor hagyjuk ki a szalonnát, és olajat használjunk, egyébként az elkészítés ugyanaz.
Vissza
|