Levesek : Kelkáposztakrémleves burgonyagombóccal |
Kelkáposztakrémleves burgonyagombóccal
KELKÁPOSZTAKRÉMLEVES BURGONYAGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
5 szelet bacon félbevágva
1 közepes fej vöröshagyma
2 db duci fokhagymagerezd
1 db közepes burgonya
Fél fej kelkáposzta, vagy egy kisebb egész fej
1 liter alaplé (marhahúsleves, vagy 2 db leveskockából készített húslé)
Só, őrölt pirospaprika, őrölt köménymag, frissen őrölt bors, szárított Majoranna, vagy friss Oregano
2-3 evőkanál étolaj.
Burgonyagombóc:
2 db közepes burgonya
1 db tojássárgája
Só, bors, Vegeta, petrezselyemzöld
Liszt, amennyit felvesz
1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A gombóchoz a burgonyákat héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük. Ha langyosra hűlt, sózzuk, borsozzuk, Vegetázzuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Vizes vagy olajozott kézzel kis gombócokat formázunk, olajozott tányérra tesszük. Hagyjuk 15 percig pihenni.
A szalonna szeleteket sütőlapra téve, szép pirosra sütjük. A szalonna után visszamaradt zsírt egy fazékba öntjük, ha kevés lenne, adunk hozzá 2-3 evőkanálnyi étolajat. Ezen dinszteljük meg a felszeletelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt. Meghintjük 1 teáskanál pirospaprikával, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a nagyon vékonyra szeletelt burgonyát és a csíkokra vágott kelkáposztát. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, szárított Majorannával, és puhára főzzük. (Ha Majoranna helyett friss Oreganot használunk, akkor azt az utolsó 5 percben adjuk a leveshez.)
Míg fő a leves, a gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, várunk még fél percet, leszűrjük őket, és a leveshez adjuk.
A levest botmixerrel (vagy turmixgépben) pürésítjük, utóízesítjük, ha szükséges.
Tálaláskor a tányér szélére ültetjük a baconchipseket.
Vissza
|