Vörösboros gulyásleves
VÖRÖSBOROS GULYÁSLEVES
Hozzávalók:
1,20 kg marhalábszár
4 db közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sertészsír
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
2 db paradicsom
2 db tv paprika
2 dl száraz vörösbor (Kékfrankos)
2 szép szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis csomag zeller zöldje
60 dkg burgonya
Csontlé.
Elkészítés:
A marhalábszárat megtisztítjuk az inaktól, 2 x 2 cm-es kockára vágjuk, megmossuk. A finomra vágott vöröshagymát a zsíron aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az őrölt köményt. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, sózzuk, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve 2-3 percig pirítjuk. Rátesszük a darabolt paradicsomot, paprikát. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, a saját levében csaknem puhára pörköljük. Időnként megrázogatjuk, ha kevés lenne a leve, mindig kevés csontlével (vízzel) pótoljuk.
Közben a sárgarépát, fehér répát megtisztítjuk, karikára vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, 2 x 2 cm-es kockákra daraboljuk. Ha már puhul a hús, hozzáadjuk a zöldségeket, a csokorba kötött zeller zöldet, a burgonyát, és annyi csontlével (vízzel) engedjük fel, amennyi levest akarunk (2 l). Utóízesítjük sóval, köménnyel, és az egészet puhára főzzük. Az utolsó 10 percben hozzáöntjük a vörösbort, és készre főzzük.(Ha elhagyjuk a vörösbort, Magyaros gulyáslevest kapunk.) Az elkészítési idő nagyban függ a hús korától kb. 1,5-2 óra, míg a hús megpuhul.
Ebből az ételből nem lehet kis adagot főzni, akkor nem lenne elég ízletes.
Tálaláskor a zellerzöldet kidobjuk, forrón tálaljuk, és külön tálkán csípős cseresznyepaprikát kínálunk mellé. Van, aki csipetkét is főz bele, ám ettől olyan laktatóvá válik, hogy egytálétel számba megy. A gulyásleves nem tévesztendő össze a gulyással, ami zöldség nélkül, de kétszeres mennyiségű, hasábokra vágott burgonyával készül.
Vissza
|