Nyakkaraj zöldségágyon
NYAKKARAJ ZÖLDSÉGÁGYON
Hozzávalók:
6-8 szelet nyakkaraj (azaz sertéstarja a szerk.)
2 nagy fej vöröshagyma
1 nagy-húsos TV paprika
2 közepes nagyságú paradicsom
3 nagyobb gomba (csiperke)
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél, só, bors, Vegeta (ízlés szerint)
2 evőkanál olaj
1 dl víz.
Elkészítés:
A hússzeleteket előre egy kicsit besózzuk, borsozzuk, Vegetával fűszerezzük.
A vöröshagymát felkarikázzuk, az egyikkel beborítjuk a tepsi alját, erre rárakjuk a karajokat, közé és a tetejére rakjuk a felszeletelt TV paprikát, paradicsomot, gombát, fokhagymát, a babérlevelet kettétörjük és a két végébe tesszük, majd az egészre rárakjuk a másik vöröshagyma karikákat. Sózzuk, borsozzuk, Vegetázzuk, a tetejére 2 evőkanál olajat locsolunk, és 1 deci vizet öntünk alá. A tetejét alufóliával befedjük, és másfél órát sütjük, úgy, hogy félidőnél a húsokat megforgatjuk. A befejezés előtt 10 perccel levesszük az alufóliát, hogy szépen megpirosodjon. Amikor kész, a húsokat kiszedjük, a visszamaradt zöldségekből öntetet készítünk.
Zöldséges öntet:
A hús után visszamaradt zöldségeket szűrőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír lecsepegjen róla (kb. 1 dl zsiradék marad alatta, ha nem túl zsíros a nyakkarajunk). A babérlevelet eltávolítjuk. A zöldségeket turmixgépben, vagy botmixerrel pürésítjük, majd 2 evőkanál tejfölt keverünk hozzá.
Tálaláskor merhetünk a tányérra az öntetből, de a hús tetejére is tehetünk (ízlés dolga). Köretként adhatunk sült burgonyát és lecsót (gyuvecst) mellé.
A receptet, fotókat küldte: Juhász Ilonka, és lánya, Alijevity (Juhász) Csilla, Szabadka, Vajdaság.
Vissza
|