Zsíros rétes
ZSÍROS RÉTES
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
1 db tojás
3 dkg zsír
1 csomag sütőpor
Csipet só
Tej, amennyit felvesz, hogy rétestészta állagú legyen.
Tetejére:
12 dkg zsír
12 dkg liszt
A kenéshez:
1 db tojás.
Töltelékek:
(3 rúd töltésére való töltelékek)
20 dkg dió, vagy mák
20 dkg cukor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
A diót vagy a mákot az 1 dl forró tejjel leforrázzuk, majd hozzákeverjük a cukrot és 3 egyenlő részre osztjuk.
Túrótöltelék esetén:
(3 rúd töltésére való töltelék)
50 dkg túró
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája.
A hozzávalókat elkeverjük, 3 részre osztjuk.
Elkészítés:
A tésztához valókat összekeverjük, alaposan kidolgozzuk, hogy rétestészta állagú legyen. Kinyújtjuk kb. 30 x 30 cm-re. Ezután 12 dkg olvasztott zsírba 12 dkg lisztet teszünk, kicsit megpirítjuk és rákenjük a kinyújtott tésztára. Felcsavarjuk, mint a kalácsot, 3 egyenlő részre vágjuk.
A 3 részre elvágott tésztát egyenként 25 x 35 cm-re nyújtjuk. Középre hosszában halmozzuk a töltéket. (Lehet mák, vagy dió, vagy túrótöltelék).
A maradék tészta széleit mindkét oldalon 5 cm-ként ferdén bevagdossuk, és mint a copfot behajtogatjuk a töltelékes rész tetejére: egyet jobbról, egyet balról, mint a képen is látszik. Végül felvert tojással lekenjük, előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd ha kisült, porcukorral szórjuk meg.
Tölthetjük dióval, vagy mákkal, vagy túróval. Szép leveles lesz.
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
Vissza
|
ez igenn fincsiii