Kanel Bulár
KANEL BULÁR (svéd sütemény)
Hozzávalók:
2 kg liszt
Kb. 40-45 evőkanál kristálycukor
2 csomag őrölt fahéj
30-35 dkg margarin
30 dkg mazsola
30 dkg darált dió
Csipet só
8 dkg élesztő
2 db tojás
8 dl tej + fél dl tej
90 db kicsi kapszli (kosár alakú zsírpapír), de ki lehet bélelni a tepsit egyszerű zsírpapírral is.
Elkészítés:
Fél dl langyos tejbe teszünk 1 evőkanál lisztet, 1 evőkanál kristálycukrot, elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A 2 evőkanál cukrot, 20 dkg margarint, csipet sót, 8 dl tejet és kb. 1,5 kg lisztet (amennyit felvesz), valamint a felfuttatott élesztőt jól eldolgozzuk. Puha, lágy tésztát kell kapni. Duplájára kelesztjük. (kb. egy óra alatt megkel).
Alaposan belisztezett deszkára borítjuk, és 6 részre osztjuk. Mindegyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük puha margarinnal. Erre kerül a fahéj és a 40 kanál cukor keveréke (nekem kb. ennyi cukor kellett a 6 rúdhoz). Mikor megszórtuk a fahéjas cukorral, megszórjuk mazsolával (előtte alaposan megmosni, és forró vízben forralunk egyet rajta, hogy szépen megduzzadjanak a szemek). Végül megszórjuk darált dióval. Feltekerjük, majd egy - másfél centis darabokra vágjuk. Egy rudat 15 részre osztunk. Az egyik felüket kicsit összenyomkodjuk (ami alulra megy), hogy NE follyon ki belőle a töltelék, úgy fognak kinézni, mint a rózsák. A „rózsákat” belehelyezzük a kapszlikba, de egyszerű zsírpapírra is lehet őket helyezni. A tojásokat felverjük, 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tészták tetejét. Végül, ha van, díszítésként megszórjuk nagy szemű kristálycukorral (Jégcukor). Itt nálunk, a Vajdaságban még nem kapható svédül parlsocker-nak hívják.
A bulárokat előmelegített 220-250 C fokos forró sütőben kell sütni kb. 8-10 percig, míg szépen meg nem pirulnak
Én dupla adagot szoktam készíteni, mert nálunk percek alatt elfogy, főleg ha még küldök is belőle, vagy vendég jön. Kiváló süti, mert akár le is lehet fagyasztani és felhasználás előtt csak mikróban felolvasztani. Én ezt a receptet a férjem Mamájától kaptam. Ő minden évben fél évet kint tölt Svédországban. A svédek tölteléknek szoktak még használni kész mandulamasszát is. Svédországban 1920 óta készítik ezt a süteményt, sőt minden év október 4.-ét ezzel a sütivel ünneplik meg. Most épp kaptam kis zsírpapír kosárkákat és darabos cukrot, de készítettem már ezek nélkül is. A cukorral készítve annyi a különbség, hogy mutatósabb.
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|