Töltött tök
TÖLTÖTT TÖK
Hozzávalók:
2,5-3 db nagyobb méretű tök
1 kg darált hús (sertéslapocka)
40 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
4 dl tejföl
10 dkg majonéz
10-15 dkg reszelt sajt
Só, bors
Margarin a tepsi kenéséhez és a szóráshoz
Olaj.
Elkészítés:
A tököket megpucoljuk, hosszában félbevágjuk, a belsejüket eltávolítjuk, majd enyhén sós vízben főzzük kb. 5-10 percig, épp, hogy csak egy picit megpuhuljon.
A megpucolt és apróra felkockázott hagymát is picit megpirítjuk az olajban, majd hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, kb. 15 percig pirítjuk.
Külön néhány kanál olajban megpirítjuk a gombát is. Amit előzőleg jól megmostunk és összevágtunk. Ezt is ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Majd amikor a gomba is készen van, összekeverjük a darált hússal.
Egy magasabb falú tepsit kimargarinozunk, vagy vajazunk. Belerakjuk a tököket. A belsejüket jó púposra megpakoljuk a gombás darált hússal. Majd rakunk mindegyik tetejére nagyon pici margarint is.
A tejfölt és majonézt összekeverjük, a hús tetejére kenjük. Végül megszórjuk reszelt sajttal. 200 C fokos előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, míg a sajt szép színt kap.
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|