Les Amis saláta
LES AMIS SALÁTA
Hozzávalók:
1 db fejes saláta
2 db tv paprika
2-3 db paradicsom – lehet szendvicsparadicsom is
Füstölt sajt – Zala, vagy Karaván durvára reszelve
1 pohár joghurt (natúr)
Ketchup
Fél liter víz
3,5 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál ecet (20 %-os).
Elkészítés:
Összekeverem a joghurtot 2-3 evőkanálnyi ketchuppel, hogy rózsaszínű legyen. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a salátalét: 1 dl vizet felforralok vízforralóban, hozzáadom a cukrot (így gyorsan elolvad), elkeverem, majd felöntöm 4 dl hideg vízzel, végül hozzáadom az ecetet. Szintén hűtőbe teszem.
A saláta sérült leveleit eltávolítom, alaposan megmosom. (Egy nagy tálat, amibe kényelmesen elfér az egész fej saláta, ellepi a víz, felengedek hideg vízzel, majd az egész fej salátát torzsával felfelé beleteszem, és többször emelgetve jól átöblítem. Így a homokszemcsék, szennyeződések a súlyuknál fogva szépen lemennek a víz aljára. Fontos, hogy egyetlen porszem se maradjon a salátaleveleken! – nincs annál rémesebb, ha a fogunk alatt megcsikordul egy homokszemcse! Ezt a műveletet váltott vízzel többször megismétlem, míg tiszta nem lesz a víz.) Lecsepegtetem, a nagy torzsáját levágom, leveleire szedem, a nagyobb leveleket félbe vágom.
A paprikát, paradicsomot mosás után karikákra (szendvics paradicsom esetén felezem) vágom. A lehűtött cukros – ecetes lébe beáztatom a saláta hozzávalóit. Hűtőbe teszem – maximum fél órára.
Összeállítás: Salátás tálra: Salátalevelek, paprikakarikák, paradicsomkarikák, megöntözve a joghurtos ketchuppel, a tetejére durvára reszelt füstölt sajtot szórok.
Megjegyzés: Jégsalátával is nagyon finom, ropogósabb. Bundázott, rántott, vagy töltött húsokhoz, kiváló kísérő!
További részletek...
Vissza
|