TORTÁk : Tejszínes karamelltorta |
Tejszínes karamelltorta
TEJSZÍNES KARAMELLTORTA
Hozzávalók:
6 db tojás
18 dkg kristálycukor
17 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő.
Krém:
15 dkg kristálycukor
17 dkg sűrített tej (1 tubus)
1,5 dl tej
9 dl tejszín
7 lap zselatin (vagy 21 g zselatin, én lappal csináltam)
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a kristálycukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább verjük még pár percig. Végül óvatosan hozzákeverjük az étkezési keményítővel összeszitált lisztet. Előmelegített sütőben 150-160 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
A krémhez a kristálycukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, nem túl sötétre, nehogy keserű legyen, de nem is túl világosra, mert akkor meg nem elég intenzív a karamell íz. Amikor már megfelelő a színe, levesszük a lángról, belenyomjuk a sűrített tejet, elkeverjük, kicsit még forraljuk, majd hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, és kicsit tovább forraljuk.
A zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk kb. 5 percig, kinyomkodjuk és a forró karamellbe keverjük (gyorsan felolvad), majd félretesszük. Ha zselatinporral dolgozunk, akkor a zselatinport megduzzasztjuk fél dl vízben, majd ezt a zselatint olvasztjuk fel a forró karamellben.
A tejszínből kemény habot verünk. Amikor már kicsit hűlt a karamell, olyan langyos-meleg, akkor egy kézi habverővel kiveszünk a tejszínhabból kb. egy kanálnyit, és gyorsan elkeverjük a karamellben. Ezután állandó keverés mellett hozzákeverjük a karamellt a tejszínhabhoz.
A krémet betesszük a hűtőszekrénybe és időnként átkeverjük. Amikor úgy látjuk, hogy már eléggé megdermedt, akkor betöltjük vele a három lapba vágott piskótát úgy, hogy a krémet három részre osztjuk, az egyharmadát rákenjük az első piskótalapra, rátesszük a második lapot, erre simítjuk a második egyharmadnyi mennyiségű krémet, majd rátesszük a harmadik lapot is. A maradék krémből félreteszünk 5-6 evőkanállal a díszítéshez, a többivel bevonjuk a torta oldalát és tetejét.
A tortát a félretett krémmel tetszés szerint díszítjük, és néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
Szoktam úgy is készíteni, hogy simán tejszínhabbal vonom be, és karamellvirágokkal díszítem, de most úgy döntöttem, hogy kívül is karamellásra csinálom, és nem bántam meg. Tényleg merem ajánlani ezt a krémet, nem is túl édes, és nagyon finom!
A receptet kitalálta és küldte: Kurucz Zsuzsa, elkészítette és fotózta: Szabó Tünde, Budapest.
Vissza
|