Svéd gombasaláta
SVÉD GOMBASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg gomba (csiperke)
2 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
2 kis doboz sűrített paradicsomkonzerv (140 gramm)
Fél citrom leve
1 teáskanál cukor
2 db babérlevél
1 kávéskanál őrölt kakukkfű
Só.
Elkészítés:
A gombát megtisztítom, gyorsan megmosom, gerezdekre vágom. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megpárolom, majd hozzáadom a paradicsompürét, kakukkfüvet, babérlevelet, a szűrt citromlevet, valamint a gerezdekre vágott gombát. Mérsékelt tűzön párolom. A gomba elegendő levet enged, ne rontsuk el vízzel! Pár perccel a főzés befejezése előtt adom hozzá a sót és a cukrot. Ha kész (kb. 10 perc, ne főzzük szét a gombát, maradjon ress, roppanós), hagyom kihűlni. (Akinek túl savanykás lenne, adhat hozzá ketchupot).
Tippek:
· Ha kész az étel, ne felejtsük el a babérleveleket kihorgászni!
· A kakukkfűnek sokkal intenzívebb az íze, ha a fűszerezés előtt szétmorzsolom kissé a kezemmel.
· A gombát ne hámozzuk meg! Nagy vétek a gomba természetes aromája ellen, ha lehúzzuk a kalap bőrét, mert az tartalmazza az illóolajokat! A termesztett csiperkét se hámozzuk meg! Ételünket éppen sajátságos, kitűnő aromájától fosztjuk meg ily módon.
Csinos üvegtálkában tálalom, citromkarikával, pirított kenyérrel.
Vissza
|