Gombaszósz
GOMBASZÓSZ
Hozzávalók:
30 dkg csiperke felszeletelve
1 db tv-paprika
1 közepes fej (kisebb) vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
Só, bors, Vegeta, pici oregano, körömnyi babérlevél, szerecsendió (az aprólyukú reszelőn 3-4 –szer végig húzni), késhegynyi szárított zellerlevél, késhegynyi szárított Lestyán levél, kb. 1 kávéskanál szárított bazsalikom, 1 kávéskanál friss petrezselyemzöld, melyet apróra vágtunk. A fűszerekkel vigyázni, ne legyen egyik sem kirívó- túlságosan domináló
1 kávéskanál liszt a habaráshoz
3-4 evőkanál tejföl.
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk (nem sütjük-égetjük), majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott tv-paprikát és együtt dinszteljük fedő alatt.
A gombát megmossuk alaposan, szeleteljük és hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, majd az áttört fokhagymát is hozzáadjuk, fűszerezzük, átfogatjuk, és letakarva, lassú tűzön addig dinszteljük, míg a saját leve (amit ereszt) elpárolog (vizet nem öntünk alá).
1 púpozott kávéskanál lisztből habarást készítünk, ráöntjük a gombára, gyorsan elkeverjük, és ekkor öntünk rá vizet, de csak hogy szépen el lehessen keverni a habarást és folyékony legyen a masszánk (mint egy mártás), hozzáadunk ízesítésként 3-4 evőkanál tejfölt.
Elég nehéz leírni az arányokat, mindig úgy állítom össze, ahány személynek készül. Ez pld. 7 személynek készült úgy, hogy volt még kétféle saláta, zöldséges párolt burgonya, meggyszósz, és természetesen többféle hús - pecsenye, rántott, töltött, és mindenki választott, ami legjobban ment az ízlésvilágához.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka, Vajdaság.
Vissza
|
Szia!
Megcsináltam, hát az arányok tényleg váltózóak, de isteni lett! Köszönöm! :-)))
ÜDv. további szép napot! Anikó