Húsvéti sonka főzése
HÚSVÉTI SONKA
Ahogy én főzöm:
Hozzávalók:
1,5 - 2 kg kötözött sonka. (A kötözött sonka –még ha drágább is- csakis jó minőségű, valódi sonka legyen, mintsem nyesedékből készült préselt húsáru.)
1 liter tej.
Elkészítés:
Előző este 1 liter tej és annyi víz keverékében, amennyi ellepi a sonkát, beáztatom. Másnap lemosom, majd tiszta hideg vízben, kis lángon, lassú forrás mellett puhára főzöm. Kb. 2-3 óra. Általában annyi órát főzzük, ahány kg-os a sonka. Én hústűvel szoktam ellenőrizni, megpuhult-e a közepe is.
Hagyom teljesen kihűlni, akkor szedem csak le a hálót róla.
Hűtőben tárolva 2 hétig is eláll. Szép vékonyra szeletelve adom asztalra a többi húsvéti hozzávalóval együtt. (Kalács, torma, főtt tojás, hónapos retek, franciasaláta kerül mellé, de tojássalátával is nagyon finom).
Az evéshez szánt tojásokat a sonka főzővizében főzöm meg. (Lehűtött sonkalében kell kezdeni a tojásfőzést, nehogy a héjuk megrepedjen – forrástól számítva 10 percig).
A többi sonkalét csavaros üvegbe öntve, a hűtőbe teszem, kitűnő bableves alaplé lesz később.
Érdekességek:
- Pármai sonka - magyar sonka..
- Milyen a jó húsvéti sonka?
Vissza
|