Magos kenyér
MAGOS KENYÉR
Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál sikér (mindkettőt kapni bio-boltban)
1 lapos evőkanál só
2 lapos evőkanál cukor
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 evőkanál olívaolaj
2 -3 evőkanál szezámmag.
Tetejére: 1 tojás, 1 kávéskanál olaj.
Elkészítés:
Edénybe szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sikért, a sót, a cukor háromnegyedét. Langyos tejbe tesszük a maradék cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos helyen „felfuttatjuk”. (Akkor jó, ha kissé habos a felszíne).
A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos vizet és az olajat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, először kézzel, majd a robotgép dagasztóspiráljával. Nagyon lágy, ragacsos tésztát kapunk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra) Lisztezett deszkára szedjük, és a tésztát átgyúrjuk. (Ezzel egyidőben dolgoztam bele a szezámmagot, de csak azért, mert elfelejtettem beleszórni a dagasztáskor.) Miután hasábformára alakítottuk a tésztát 25 cm-es (1,5 l) hosszúkás kenyérsütő formába rakjuk.
A 190 fokra előmelegített sütő aljára egy langyos vízzel félig töltött edénykét teszünk. A kenyér tetejét az olajjal elkevert, kissé felvert tojással megkenegetjük, s betoljuk a sütőbe sülni. 40-45 percig sütjük.
(Az utolsó 10 percre sütőpapírt tettem a kenyér tetejére, mert túl gyorsan barnult).
Amikor kész, még forrón lekenegetjük 1-2 kanál hidegvízzel, s rácson hagyjuk kihűlni.
A receptet, fotókat küldte: Pályi Andrásné, Éva, Budapest.
Vissza
|