Tulumba - török édesség
TULUMBA (török
édesség)
Hozzávalók:
50 dkg
liszt
1 kg
cukor
1 l olaj + 1
dl
4 db
tojás
1 db citrom
leve
1 csomag
sütőpor
1,5 liter
víz
Késhegynyi
szódabikarbóna
Tulumba nyomó, vagy
habzsák.
Elkészítés:
Először a
cukormázat készítjük el. Odatesszük forrni az 1 kg cukrot az 1 liter vízzel,
majd beleöntjük a citrom kifacsart levét. A máznak nem szabad túl folyósnak
lennie. Hideg helyre tenni, hogy hűljön.
A tésztához
felforralni a fél liter vizet az 1 dl olajjal, majd levenni a tűzről és
lassanként belekeverni a fél kg lisztet, és a sütőport. Csomómentesre keverni,
hogy elváljon az edény falától. Mikor kihűlt, egyenként hozzáadni a 4 db tojást.
Minden tojást külön-külön jól elkeverni. Majd nem túl forró olajba szaggatva
aranysárgára sütni.
Szalvétán
lecsepegtetni és a cukormázba helyezni a tulumbákat. Addig kell, hogy álljanak
benne, míg a következő adag ki nem sül. Mikor az összes tulumba kész akkor a még
megmaradt mázat is ráöntjük.
Nagyon
édesszájúaknak ajánlott édesség. Hűvös helyen néhány napig is
eláll.
A receptet, fotókat
küldte: Szabó Mónika, Becs, Vajdaság.
Megjegyzés:
Ez a tésztaféle
legjobban talán a magyar képviselőfánk tésztájára hasonlít. A habzsák
legszélesebb kinyomó-csövével kell csíkokat nyomni a tésztából a forró olajba,
pirosra sütni, majd a cukor-sziruppal bevonni.
Vissza
|
Kedves Mónika
Én nem bonyolítom el a tultumba készítését.
2kg lisz
2l víz
2 ek burgonya keményítő
30 tojás
Szirup:
6kg cukor
2l víz
citromlé
A tésztánál arra kell figyelni, hogy a tojásoknak a háromnegyedét teszem csak bele, géppel dagasztom, majd a maradék tojást kézzel gyúrom bele.
Olajban kisütöm és csak lenyomom a szirupba és rögtön kiveszem.
Akkor jó, ha szívó hangot ad.
A szirupba több citromlevet, savat rakok, akkor fényes marad a süti, mert nem kristályosodik ki.
Nálam a törökök nagyon viszikJ
További jó sütögetést!!!