Olasz tészták
Olasz tésztafélék
A világon sehol sem olyan változatosak a tésztaformák, mint Olaszországban, a legtöbb tészta olasz neve pedig formájára utal. Még a főzési módra is külön szó van: "al dente", ami azt jelenti, hogy a tésztának épp olyan keménységűnek kell lennie, hogy harapni lehessen, vagyis nem szabad túlfőzni, puhára főzni.
Ami a tészta történetét illeti, az biztos, hogy a kínaiak kétezer éve eszik a tésztát. Az viszont csak feltételezés, bár meglehet, igaz, miszerint már az etruszkok étrendjén is szerepelt volna. A legenda szerint Marco Polo hozta 1295-ben Európába.
Ezekben az időkben az olaszoknál már Marco Polo nélkül is közkedvelt étel volt például a makaróni. Feltételezhető, hogy a tésztát egyszerre több helyen fedezték fel azok a népek, akik gabonatermesztéssel is foglalkoztak.
Alapanyaga Európában a búza, a távol-keleten a rizs vagy szója. A búzából őrölt liszt felhasználási módját két fontos alkotóelemének, a fehérjének és a keményítőnek a mennyisége, illetve egymáshoz viszonyított aránya határozza meg.
A kemény búzából őrölt, magas fehérjetartalmú lisztből készülnek a kenyerek és a száraz tészták, a kisebb fehérjetartalmúból a sütemények.
Az igazán kemény búza a durumbúza. Ebből készülhetnek a jól formázható, egészséges száraz tészták. A tésztát lisztből és vízből készítjük. Ha tojást is adnak hozzá színesebb, ízesebb, gazdagabb lesz. A színét ötletszerűen változtathatjuk, például spenóttal zöldre, paradicsommal pirosra.
Az olaszok a tésztákat legtöbbször valamiféle paradicsomos, olíva olajos szósszal fogyasztják, amelynek neve: "sugo". Nagyon kedvelik a pesto-t, amely fenyőmaggal, zöldfűszerekkel, olívaolajjal készülő mártás.
Az olasz száraz-tészták általában durumlisztből készülnek.
A teljesség igénye nélkül, néhány olasz tésztaféleség:
agnolini - kisméretű ravioli, rendszerint húsleves betétje
agnolotti - hússal töltött tésztatáskák (ravioli)
aneletti – tésztagyűrűk
anolini – tésztatáskák
bavette - kicsi, masni formájú gyári tészta
bavette coll'anatra - hajdinalisztből készült spagettiféle benn(ezt)e - cső alakú tészta
bigo(l)i - vastag spagetti
bovolini - nagy csiga (Veneto vidékén fogyasztják karácsony estéjén)
bucatini – hosszú, belül üreges csőtészta
cannelloni - vastag csöves kifőtt tészta
cannolicchi - igen rövid, néha recés felületű csőtészta
cannolo – tésztahenger
cappelacci - ravioli egyik beceneve
cappelletti - apró, töltött kis "derelyék", két ellentétes sarkukkal egymáshoz ragasztva
cavatelli - cső alakú kifőtt tészta
chifeleti – szarvacska
chiocciole – tésztacsiga
chitarra, alla - drótokon átpréselt tészta
ciambella – tésztagyűrű
conchiglie - kagyló, tésztakagyló
correggioli - keskeny tészta
crosta – tésztaköpeny
fagottini - palacsinta, töltött tésztaköteg
farfalle - "lepke" vagyis kis csokornyakkendő formájú tészta
fettuccine – kis szalagok, szalagtészta (főleg Róma környékén)
fusilli - nálunk orsótésztának nevezett, de annál sokkal több "menetet" tartalmazó tészta, máshogy "megtekert spagetti"
garganelli - cső alakú tészta
gnocchi verdi - ravioli (toszkán elnevezés)
impastare – gyúrni
lasagne - tésztalap, amelyet egy jó recepttel a kezünkben nem szükséges előre megfőzni
lasagnette - hullámos szalagtészta
linguine - széles metélt, amely olyan hosszú, mint a spagetti
maltagliati - széles tészta
mezzelune – félholdtészta
nicchie – tésztakagylók
orecchiette - kagylótészta, szószerinti fordításban fülecske.
paglia e fiendo- kétféle színű (zöld és halványsárga) széles metélt
pansot(t)i - töltött tésztaháromszögek
pappardelle - széles metélt, de még szélesebb, mint a tagliatelle
pasta - kifőtt tészta, paszta
pi(n)ci - feltekert spagetti
quadratini – kockatészta
quadrucci - tojásos kockatészta
ravioli - hússal töltött tésztatáskák rigatoni - cső alakú tészta, amelyen hosszában mélyedések futnak
ruote - kocsikerék formájú tészta
schiaffoni – makarónifajta
sfoglia(tina) - tészta, leveles tészta
sfogliatella - leveles tésztatáskák
stracci – lasagne tészta
strascinati – tésztalapok
stricchetti – pillangótészta
stringozzi - rövid tészta
strisce – szalagtészta
strozzapreti – gombóc
tacconi, taccozze – tésztalapok
tagliatelle, tagliolini, taglierini – széles metélt, szalagtészta
testaroli – tésztarombuszok
tordelli - félholdformájú tésztazsebek
tortellini - apró, töltött tészta, hasonlít a cappelletti-hez
tortelloni - töltött tésztagyűrűk
tortiglioni - cső alakú tészta
trenette - lapos spagetti
tubettu(ni) - cső alakú tészta
vermicelli – metélttészta.
Ma már hatalmas választék van az olasz tésztákból Magyarországon is, például különböző figurás-és ízesített tésztákat lehet vásárolni.
Vissza
|