Ropogós héjú fehér kenyér
ROPOGÓS HÉJÚ FEHÉR KENYÉR
Hozzávalók:
2 evőkanál krumplipüré
3,5 dl langyos víz
1 csipet cukor
2 dkg élesztő
5 dkg fehér rozsliszt
40 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
2 mokkáskanál só.
Sütőzacskó 43x45 cm-es extra méret.
Elkészítés:
Sütés előtti este egy tálba tegyünk 2 púpozott evőkanálnyi krumplipürét. (Sós vízben egy közepes méretű krumplit hámozva, kiskockákra vágva puhára főzünk, és összetörjük). Öntsünk rá 3,5 dl langyos vizet, egy csipet cukrot, 2 dkg élesztőt, 5 dkg fehér rozslisztet, 10 dkg finomlisztet, 5 dkg réteslisztet, és jól összekeverjük. Kimérünk 10 dkg finomlisztet, 5 dkg réteslisztet, összekeverjük, és a tetejére szitáljuk, de nem keverjük már meg. Konyharuhával letakarjuk, és reggelig a konyhapulton hagyjuk pihenni.(először fel fog futni, de reggelre visszazsugorodik.)
Reggel két púposabb mokkáskanál sót és 30 dkg lisztet tegyünk még hozzá. Ne legyen lágy, de túl kemény se, egy rugalmas, könnyen gyúrható tésztát dagasszunk. Cipót formázunk, tetejét kereszt alakban bevágjuk, letakarjuk, és egy órát meleg helyen hagyjuk még kelni. Akkor átgyúrjuk és megformázzuk. Én a kereket szeretem jobban. Lehet rá vágást is csinálni rá, de nem fontos, mert kireped magától is, és az jobb, szebb.
Sütőzacskóba tesszük, kiszurkáljuk a tetejét 6-7 helyen hústűvel, és tegyük egy kerek jénai tálba (a tálam 23 cm átmérőjű). Meleg helyen 1-1,5 óra alatt bő duplájára kelesztjük. Hideg sütőbe tesszük, elektromos sütőnél alsó felső álláson, 200C fokon, kb. 1 óra 15 perc alatt szép pirosas barnára sütjük. A sütőből kivéve kivesszük a sütőzacskóból, és rácsra helyezzük. Pattogni fog, ahogyan repedezik a héja, nem kell megijedni! Ha az alját megkopogtatjuk, döngeni fog, így biztos átsült a kenyerünk.
Aki szereti a ropogós héjú kenyeret, szívből ajánlom! A receptet, és sok segítséget Gondaanyutól kaptam, köszönet érte!
Vissza
|
Gyöngyikém! Megsütöttem ezt a receptet, és örülök, hogy belevágtam! Ajánlom másoknak is! Az én kis kenyerem így sikerült: