| 
 SzalakáliE 503 - Ammónium-karbonátok (BIO) Egyéb elnevezések: ammónium-bikarbonát, szalakáli Az ammónium-karbonátokhoz az ammónium-karbonát (E 503 i), az ammónium- hidrogén-karbonát (szalakáli, E 503) és az ammónium-karbaminát tartozik.  Levegő hatására, főként pedig magas hőmérsékleten ezek a vegyületek lebomlanak. A többi karbonáttal szemben az ammónium-karbonátok bomlásához nem szükséges sav jelenléte. A bomlás során a molekulából szén-dioxid és ammónia szabadul fel, ezért a tészták térfogata a hozzáadott ammónium-karbonát hatására megnövekszik. Ez a gázképződés nem a tésztakészítés során, hanem a sütéskor játszódik le. Az ammónium-karbonátok javítják a péksütemények barnulását is. Az ammóniaképződés miatt azonban csak olyan száraz, lapos süteményekben használható, mint a mézeskalács, vagy a pld. a Repülő krémes, stb. Kivonatok előállításánál szárításkor az ammónium-karbonátok savanyúságot szabályozóan hatnak. A (gyümölcs) borgyártás során élesztőtápanyagként használják.     További részletek: Tudatos vásárló  Vissza |