Durumliszt
Amikor először ettem durumlisztből készült spagettit, megértettem, Bad Spencer miért tud olyan rengeteg tésztát megenni:)
Sokkal könnyebb, lazább, mint a sima lisztből készült tészta, nem ragad, és egészségesebb is.
Durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül.
Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.
A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel, nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
A durumtészta konyhatechnikailag nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, főzési ideje csupán néhány perc, ezalatt kb. kétszeresére duzzad. Bő, lobogó (kb. tízszeres mennyiségű) vízben kell főzni, időnként kevergetve, hogy ne ragadjon össze.
A durumtészta főzéskor rugalmas, de kemény és alaktartó, nehezen fő szét.
Alapanyag
A tésztagyártásnál fontos szempont az alapanyagok minősége. A durumbúza ideális tészta alapanyag egyedülálló színének, kiváló ízének és főzési tulajdonságainak köszönhetően. A durum búza fehérje, karotinoid és élelmi rost tartalma a hagyományos búzáénál magasabb. A jó minőségű durumbúza darából tojás és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is jó főzési értékű, finom, aranyló színű tészta készíthető.
A tojás nélkül készített tészta higiéniai és tárolási szempontból is előnyösebb.
Őrlés
A durumbúzából nagy mennyiségű dara (58-68%) nyerhető, szemben a normál búzával, mely elsősorban fehérliszt őrlésére alkalmas. A durumbúza dara nagyszemcsés, sárga színű őrlemény, a búzafajta eredendően magas karotinoid (antioxidáns sárga pigment) tartalmának köszönhetően. A jó minőségű durumbúza dara (olaszul szemolina) szép sárga színéről, egyenletes szemcseméretéről ismerhető fel, sötét darabkákat, vagy korpát nem tartalmaz.
Tészta
A tésztagyártáshoz a darát vízzel keverik formázható masszává. A jó minőségű alapanyagokból készült durum tészta tojás nélkül is szép színű, könnyen formázható, finom és illatos.
A formák
A tészta nagy előnye a belőle készíthető formák sokasága. Minden egyes formának mások a jellemzői: más szósz illik hozzá leginkább, máskor vagy másképp fogyasztjuk. A tészták formagazdagsága újabb és újabb egyedi receptötleteket ihlet. Ez az utánozhatatlan formabeli választék pedig egyetlen eszköznek: a tésztaprésnek köszönhető. A tészta a tésztaprésen keresztül sajtolva nyeri el végső formáját. A prés lelke a bronz formázó betét, amin keresztül préselve a masszát a tészta a legkülönbözőbb formákba alakítható. Ez a betét határozza meg a tészta alapvető formáját (pl. cső, orsó, vagy egyéb), míg hosszát a formázó mögött lévő késekkel alakítják ki.
A bronzprés jelentősége
Az olaszok szerint a tészta akkor ízletes, ha felülete érdes, dörzspapírhoz hasonló. A durva felületen ugyanis a simával ellentétben jól megtapad a szósz, így az étel ízletesebb. Ezt az érdes felszínt évszázadok óta bronz tésztaprésekkel alakították ki. Manapság azonban a gyártók többsége a bronzot teflonra cserélte, amelynek hosszabb az élettartama és kisebbek a fenntartási költségei, viszont az így készített tészta felülete szinte teljesen sima. Ma már csak kisebb, minőségre specializált üzemek használják a hagyományos, bronzból készült eszközöket. A bronzzal formázott tészták sokkal nagyobb megbecsülésnek örvendenek az ínyencek körében, mivel érdes felszínükön jobban kötődnek a szószok, belőlük összehasonlíthatatlanul finomabb tésztaételek készíthetők.
Szárítás
A szárítás kritikus pontja a tésztagyártásnak. A hagyományokat tisztelő, minőséget hirdető gyártók kíméletesen, alacsony hőfokon és lassan szárítják a tésztát, folyamatosan mozgatva, hogy közben ne ragadjon össze. Az így szárított tészta megőrzi színét, illatát, és kiváló főzési tulajdonságokkal bír.
Csomagolás
A tésztagyártás utolsó lépése, ami biztosítja, hogy a tészta változatlan minőségben jusson el a fogyasztókhoz.
Néhány szó az árakról is:
1 kg-os lisztek árai (kerekítve):
Durumliszt 310 Ft
Gluténmentes liszt 1120 Ft
Grahamliszt 260 Ft
Kukoricaliszt 220 Ft
Rizsliszt 410 Ft
Rozsliszt RL60 240 Ft
Rozsliszt RL90 240 Ft
Rozsliszt RL-TK 270 Ft
Szójaliszt (300 gramm) 140 Ft
Tönkölybúzaliszt 480 Ft
Zabpehelyliszt 230 Ft
Spagetti tészta 1 kg 1190 Ft
Semolina durum búzából készült (Speciális durumliszt, amiből kiváló minőségű tészta készül). Gazdag A, D vitaminban és növényi fehérjében. Főzési idő: 8 perc.
És hogy legyen itt egy kis durumlisztből készült finomság is:
Spenótos ricottás ravioli
Vissza
|