Sztroganov bélszín
"A Sztroganov bélszin (Бифстекс Строганов) nevét Sztorganov grófról nyerte (Александр Григорьевич Строганов, 1795-1891), bár a Larousse Gastronomique lehetségesnek tartja, hogy a sztrogat igéből (felcsíkozni) származik. A receptek között jelentős eltérések vannak. Az alábbi recept a Magyarországon szokásos eljárást követi (a nemzetközileg közismert receptekből hiányzik a kovászos uborka, gyakran helyettesítik a tejfölt tejszínnel, és van olyan is, amelyben a húst pácolják, egy dél-orosz receptben pedig piláffal tálalják).
Kell hozzá:
- 60 dkg bélszín, vékony csíkokra vágva
- 20 dkg szeletelt gomba
- 20 dkg csíkokra vágott kovászos uborka
- finomra aprított petrezselyem
- vaj
- tejföl
- mustár
- citromlé
- só, bors.
A forró vajba beletesszük a húst, megsózzuk-borsozzuk, 4-5 percig erős tűzön pirítjuk, majd kiszedjük. A helyén megpirítjuk a gombát, hozzáadjuk a tejfölt, az uborkát, és pár percig forraljuk. Sóval, borssal, mustárral, citromlével ízesítjük, majd visszatesszük a húst, puhára pároljuk. Ha nem felejtjük el, meghintjük a petrezselyemmel. Jó hozzá a krumlipüré, vagy a nokedli."
|
Örülök:)) További jó főzést-sütést, üdv: Gyöngyi