Újévi lencsefőzelék sült virslivel
ÚJÉVI LENCSEFŐZELÉK SÜLT VIRSLIVEL
Hozzávalók:
Fél kg lencse
15 dkg füstölt szalonna
3 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
30 dkg nyers füstölt hús (comb)
Zsír, vagy olaj
2-3 babérlevél
3 evőkanál liszt
Pirospaprika, só, ízlés szerint cukor, mustár, citromlé. (Kb. 1-1 evőkanálnyi).
Virsli.
Elkészítés:
A lencsét előző este átválogatom, megmosom, és hideg vízbe áztatom.
A szalonnát kockákra vágva zsírjára olvasztom, majd hozzáadom a szintén kockákra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre párolom. A tűzről lehúzva meghintem 1 evőkanál őrölt pirospaprikával, és felöntöm 1 dl vízzel. Újra párolom, amíg a víz elpárolog kissé (3 perc). Ráteszem a lencsét és a füstölt húst, a babérleveleket, enyhén sózom (a füstölt hús sós!). Felöntöm annyi hideg vízzel, hogy jól ellepje a lencsét. Kis lángon addig főzöm, míg minden megpuhul.
Külön serpenyőbe olajat öntök, megfuttatom rajta a lisztet, (zsemleszínű rántást készítek), majd a lencséhez adva még pár percig együtt főzöm. Ízesítem a főzeléket mustárral, cukorral, citromlével.
Kiemelem a füstölt húst, és szeletekre, vagy kockákra vágom. Közben a virsliket bevagdosom, és teflon serpenyőben, megpirítom.
Tálalásnál a főzelékre helyezem a sonkaszeleteket, a sült virslit, és tejfölt, friss kenyeret kínálok mellé.
Vissza
|