Mézeskalács
MÉZESKALÁCS
Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg porcukor
30 dkg méz (folyékony legyen! Ha ikrás, tedd fel egy fazékban a tűzhelyre néhány percig, amíg elolvad. Fontos, hogy a tésztába gyúráskor már hideg legyen!)
20 dkg olvasztott margarin
2 db tojás
1 evőkanál szódabikarbóna
Fűszerek (fahéj, szegfűszeg, de lehet vásárolni mézeskalács-fűszerkeveréket is)
Mindezt gyúrd össze, és jól dolgozd el, majd hagyd pihenni pár órát (akár egy egész éjszakát), hogy a tészta szerkezete szépen kialakulhasson. Nyújtsd ki 3-5 mm vastagra, majd különféle formájú kiszúrókkal szúrjál ki alakzatokat. Ezeket helyezd egy zsírozott, lisztezett tepsibe, aztán irány vele a sütő. Előmelegített sütőben 200 fokon süsd 6-8 percig. Még melegen csúsztasd le a mézeskalácsokat az asztalra, és ott hagyd kihűlni.
Díszítés:
Ételfestékkel, kicsi ecsettel a forma tetejét egyenletesen bekened és hagyod rászáradni. Ha megszáradt fehér cukormázzal díszítheted. A cukormázat is lehet színezni a fantáziád szerint.
1 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukrot kell számolni. Felvered kemény habbá a tojásfehérjét, kanalanként hozzávered a 2-szer átszitált porcukrot, míg sűrű, lassan folyó fehér masszát nem kapsz. Ezt beleteszed egy zacskóba. (Amit nem tettél bele, mire kiírod az első adagot, addigra megköt, megszárad, nem fogod tudni már felhasználni, ezért tedd bele mind!) A zacskó sarkára apró lyukat vágj. (Minél kisebb a lyuk annál vékonyabban írhatsz) Enyhe nyomást gyakorolva a zárt zacskóra a lyukon keresztül fehér "kígyó" gyűrűzik elő, amit 0,5 cm-re tartva a tésztától jól vezethető, és könnyen írható.
Jó szórakozást, és jó étvágyat kívánok!
A receptet, fotót küldte: Csajbók Andrea, Nyíregyháza.
Vissza
|
Szia.... nagyon megtetszett a mézeskalácsod, ezer meg ezer receptem van itthon ,csak egy baj van velük..amíg megpuhul a tészta az napok kérdése. Az lenne a kérdésem, hogy ez a féle mézes is ilyen, vagy puha.... és nem kell várni napokat arra, hogy ehető és puha legyen? köszönöm előre is válaszod.... Kellemes Ünnepeket Kívánok.