TEPERTŐS POGÁCSA – Hajtogatott
Hozzávalók:
20 dkg tepertőkrém
10 dkg zsír
2 db tojás
1 pohár tejföl (125 gramm)
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 kávéskanál só (ill. ízlés szerint, de a tepertőkrém is sós)
Elkészítés:
A lisztet elkevertem a sütőporral és a sóval. A többi hozzávalót robotgépbe tettem, összekevertem, végül a liszttel is elkevertem. Így pillanatok alatt egy puha, jól formázható tésztát kaptam. Kézzel még átgyúrtam kicsit, kinyújtottam 1,5 cm-re, és elkezdtem a hajtogatást:
Gondolatban 3 részre osztottam a tésztát, a jobb harmadot középre hajtottam, erre ráhajtottam a bal harmadot, majd az egészet félbe hajtottam a másik irányban. Ezt a műveletet 20 percenként még 2-szer megismételtem. Közben konyharuhával letakarva pihent.
A hajtogatások végén, kinyújtottam, ujjnyi vastagra, bekockáztam a tetejét, és bekentem egy tojás sárgájával. Pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tenyér éllel megsodortam, hogy ne dőljenek el, és szép magasak legyenek. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem (200 C fok, alsó-felső állásnál kb. 35 perc).
Ez a tepertőkrém egy nagy találmány, ízesítve is van, vöröshagyma és egyéb fűszerekkel, és darálni se kell! De ha darabos tepertőnk van, az se baj, csak akkor darálni kell, és jobban sózni a tésztát.
Ebből a mennyiségből 1 tepsi lesz, érdemes duplázni, mert ennyi időráfordítással lehetett volna több is belőle:)
Finom, omlós pogácsa, sörkorcsolyának kiváló!
kipróbáltam nagyon jó...köszi a receptet...