Lekváros linzer
LEKVÁROS LINZER
Hozzávalók:
40 dkg liszt (vegyesen rétesliszt és simaliszt)
1 csomag Rama margarin (25 dkg)
3- 4 evőkanál. tejföl (annyi, amennyivel jó gyúrható lessz a tészta)
2 db tojás sárgája
1 csomag sütőpor
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
1csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja (ha van, de elhagyható, ám ezzel finomabb lesz az íze)
Ízlés szerint só (1,5 kiskanál)
A tészta tetejére: dió vagy mandula
(csak néhány dkg kell, amit összevágunk apróra és kristálycukorral összekeverjük)
1 db tojásfehérje (lazán habnak felverve)
Gyümölcslekvár (sárgabarack).
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a sütőporral összekeverjük, bele reszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a vaníliáscukrot. Összemorzsoljuk ezt az egészet a margarinnal és hozzáadjuk a tojássárgákat az egészhez annyi tejfölt, hogy összeálljon a tésztánk. Jól összegyúrjuk. Ha elkészült akkor nem árt egy kicsit a tésztát pihentetni.(pihentetési idő tetszés szerint).
Majd egy idő után kétfelé osztjuk a tésztát, és jól lisztezet gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk.(amennyire csak tudjuk kb. 5-8 mm vékonyra) csak annyira lisztezzük a tésztát, hogy az ne ragadjon oda. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk az egyik felét a lyukas közepűvel, a másikat a simával.
Egyik fele lyukas közepű lesz: Ezt egyenként megkenünk felvert tojásfehérjével
(a tojásfehérjét nem kell teljesen felverni habnak keményre csak annyira, hogy jól kenhető legyen) a megkent lyukas tésztát egyesével belemártogatjuk az összekevert cukros dióba (vagy mandulába)
A tészta maradékok többször összegyúrhatóak.
Közepesen meleg sütőben szép világos pirosra sütjük, vigyázzunk, mert könnyen megéghet a tészta.
Ha a tésztánk megsült, és kihűlt, egyesével összeragasztjuk gyümölcs lekvárral. Ha túl kemény a lekvárunk, akkor melegítéssel és kevés vízzel előtte átfőzhetjük.
A látszat ellenére nem túl munkás süti, fémdobozban sokáig eláll.
A receptet küldte: Varga Mária Magdolna, Kaposvár.
Vissza
|