Fügelekvár
FÜGELEKVÁR
Vicától, ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
2 kg füge
1 kg cukor
2 db citrom leve
1 zacskó Dzsemfix 3:1 ben.
Elkészítés:
A fügét megmostam, a végeit levágtam, elnegyedeltem, majd egy lábosba tettem. Rászórtam az 1 kg cukrot, 2 db citrom levét, összekeverem, és hűvösre tettem, lefedve.
Másnap kb. 1 órán keresztül puhára főztem, majd átpasszíroztam. Belekevertem a dzsemfixszet, és újra forraltam ám egy percnél tovább nem szabad vele főzni!
Egy tepsibe 2-3 cm magasságig forró vizet öntöttem, ebbe a vízbe állítottam a tisztára mosott üvegeket. Belemertem a kész lekvárt, lezártam, majd azonnal fejtetőre fordítottam. Végül száraz dunsztba tettem. (Száraz dunszt: egy huzatmentes helyre, asztalra egy plédet terítek, erre egy konyharuhát, majd ide sorakoztatom a megtöltött üvegeket.) Másnap tettem őket a kamrába.
Az eredeti recept szerint nem kell dunsztolni – de én valahogy így biztosabb vagyok benne, hogy nem fog megromlani.
Így, a fügéből illatos, egzotikus lekvár készült, ám szerintem valami más gyümölccsel keverve – málna? – is nagyon izgalmas ízeket lehetne elővarázsolni.
Vissza
|
Van egy fügefám, sok a termés rajta, s ha beért a recept alapján én is elkészítem a fügelekvárt. Nagyon tetszik a recept.Biztosanízleni fog mindenkinek a családban.