Zserbó szelet
ZSERBÓ SZELET
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin, 3 dkg élesztő, bő fél csésze tej, késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál cukor,1 egész tojás 2-nek a sárgája.
Töltelékhez:
40 dkg darált dió, ízlés szerint cukor, citromhéj, vagy vanilia, finom lekvár (én barackot használtam)
Csokoládémázhoz:
2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaó.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2-nek a sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáz-tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.
Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél megsütjük.
A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen ujjnyi szeletekre vágjuk.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|
nagyon fincsi lett ajalom mindenkinek .