Meggyleves vörösborral
MEGGYLEVES VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók:
45 dkg magozott meggy (lehet gyorsfagyasztott is)
2 dl vörösbor (Kékfrankos)
2 dl főzőtejszín
5 db szegfűszeg
5 db szegfűbors
1 db fahéj, vagy 1 teáskanál őrölt fahéj
4-5 evőkanál cukor (lehet barnacukor is)
Fél citrom (vagy 1 evőkanál citromlé)
1 db kisebb narancs
1 púpos evőkanál étkezési keményítő.
Tálaláshoz:
Tejszínhab, pirított mandula-szeletkék.
Elkészítés:
A meggyet megmosom, kimagozom.(Fagyasztott esetén a vörösborban kiengedem). Fél maréknyit félre teszek. A narancsot zöldséghámozó segítségével nagyon vékonyan meghámozom. Fél liter vízben felforralom a fűszereket: szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, narancshéj. Ízesítem a narancs levével, citromlével, cukorral. Ha felforrt, sűrű szövésű szűrőn átszűröm.
A meggyet a fűszeres alapélbe teszem. Hozzáadom a vörösbort, és felforralom. Közben a tejszínben elkeverem az étkezési keményítőt, 3-4 merőkanálnyi forró levet adok hozzá (hőkiegyenlítés), majd visszaöntöm állandó keverés mellett a levesbe. (2 perc).
A levesből a meggy felét 1-2 merőkanálnyi lével turmixgépbe teszem, pépesítem, majd visszaöntöm a levesbe. Az elején félretett meggyet is beleteszem. Alaposan kihűtöm.
Hidegen, tejszínhab-rózsával, pirított mandulával díszítve tálalom.
Vissza
|