| 		
		 
 Gombás zöldborsóleves
  
  
GOMBÁS ZÖLDBORSÓLEVES 
  
Hozzávalók: 
50 dkg zsenge zöldborsó (Zsuzsi borsó) 
15 dkg gomba (csiperke, erdei csiperke, rókagomba) 
2-3 szál újhagyma 
1 nagy szál sárgarépa 
1 kis szál fehérrépa 
Fél csomag petrezselyemzöld 
2 evőkanál olaj 
1 evőkanálnyi vaj 
2 evőkanál finomliszt 
Só, frissen őrölt bors. 
  
Galuskához: 
1 db tojás 
1 evőkanál víz 
2-3 evőkanál finomliszt 
1 húsleves kocka (vagy Vegeta ételízesítő 
Só. 
  
Elkészítés: 
Kifejtem a zöldborsót, és a héját alaposan megmosva, fél liter sós vízben felteszem főni. Közben a gombát megtisztítom, szeletelem. A sárgarépát, fehérrépát hámozás után kockára vágom. Az újhagymát karikázom. A petrezselyemzöldet felaprítom. 
Az olaj és vaj keveréken az újhagymát, répákat kicsit megpirítom, ráteszem a gombát, együtt párolom, míg vizet enged. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal. Megszórom 2 evőkanál liszttel, elkeverem, majd felöntöm a zöldborsó héjának a levével, vízzel kiegészítem. Beleteszem a kifejtett zöldborsót, és lassú tűzön megfőzöm. (Nem főzöm teljesen puhára, maradjon kicsit roppanós - hamar kész van!) Végül ráteszem a petrezselyemzöldet, ezzel már nem főzöm tovább. (C-vitamin!) 
  
Elkészítem a galuskát: Egy külön fazékban vizet forralok, ízesítem egy húsleveskockával (Vegetával), sóval. Összekeverem a galuska tésztát, (nem kell sokáig kevergetni, épp csak hogy összeálljon). A forrásban lévő lébe beleszaggatom a galuskát, ha feljött a lé tetejére, már kész is. Leöblítem. Ha tudom, hogy maradni fog, egy pici olajat cseppentek rá, így később sem fog összeragadni. 
  
Tálalásnál a galuskákat tányérra teszem, és rámerem a forró levest. 
  
Megjegyzés: Tapasztalatom szerint, ha a levesben főzöm ki a galuskákat, és nem fogy el az összes leves, a galuska „megeszi” a leves levét, ezért praktikusabb külön kifőzni, és tárolni. 
  
  
  
  
  Vissza 
 |