Kürtőskalács parázson sütve
KÜRTŐSKALÁCS parázson sütve
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 db tojás
4 db tojássárgája
12 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
Pici só
Fél liter tej
12 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
1 db citrom reszelt héja
Valamint:
Nagy sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.
Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságura sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Nagy sütőfákra tekerjük és parázs fölött forgatva sütjük. Amikor a tésztát rácsavarjuk a fára, megkenjük olajjal, vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.
Miután megsült, megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.
1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Rózsika (Szem Lászlóné, Bácsbokod) is elkészítette, idézem: "Mivel régóta gondolkodtam, hogyan süthetném meg ezt a kedvelt kalácsot otthon, sütőben, az az ötletem támadt, hogy a kéztörlő papír gurigáját vonom be alufólival és arra tekerem a tésztát. Ki is próbáltam, sütéskor kétszer megforgattam, és olvasztott vajjal megkenegettem.
Ilyen lett. Elküldöm a képeket is."
Vissza
|
kEDVES ROZÁLIA!
SZÍVESEN KIPRÓBÁLNÁM A KÜRTÖS KALÁCS RECEPTJÉT.
Hány percig és hány fokon kell sütni?
Köszönettel Farkasné