Lúdláb torta
LÚDLÁBTORTA
Hozzávalók:
Kakaós piskótatorta 1/3 része
A krémhez és a töltelékhez:
200 g étcsokoládé
5 dl tejszín
50 g cukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 üveg kimagozott meggybefőtt
1 tasak zselatin
2 evőkanál rum.
Elkészítés:
1. A krémhez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledobjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk-keverjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és pár órára hűtőbe tesszük.
2. A meggyet leszűrjük, jól lecsepegtetjük, 20-22 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. Egy 26 cm, illetve a piskótalap méretével azonos átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral, majd belefektetjük a kakaós piskótatortalapot, és megkenjük a 2-3 evőkanál meggylében elkevert rummal.
3. A csokoládés tejszínt habüstbe öntjük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint az utasítás szerint, a megadott mennyiségű vízzel szelíd tűzön épp csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kanál habot, és a tűzre visszatéve olvadásig keverjük. Lehúzzuk a tűzről, majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a hab egészéhez adjuk, és kemény habbá verjük.
4. A hab egynegyedét a tortalapra kenjük, sűrűn megszórjuk a meggyel, majd bevonjuk a maradék habbal, és szép egyenletesen elsimítjuk a tetejét, és pár órára hűtőbe teszzük.
5. Díszítés előtt 30 perccel kivesszük a tortát a hűtőből (ha túlságosan hideg felületre kerül az olvasztott csokoládé, nehéz szépen elkenni). Tortarácsra emeljük, lehúzzuk róla a tortakarikát, és lehántjuk róla a sütőpapírt.
6. Csokimázat készítünk, s bevonjuk vele az egész tortánkat. A tejszínhabporból+ habfixálóból kemény habot készítünk, majd csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a szeletek helyére, valamint a torta közepére rózsákat nyomunk belőle. A félretett meggyszemekkel díszítjük.
CSOKOLÁDÉMÁZ:
Hozzávalók:
1 tábla (10 dkg-os) Party kakaós étcsokis tortabevonót gőz fölött kb.
10-12 dkg Rámával megolvasztunk, és amikor már a csoki és a vaj is megolvadt a sütemény tetejére öntjük, majd dermesztjük. Tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
KAKAÓS PISKÓTATORTA
Ugyanúgy készítjük, mint a sima piskótatortát, a különbség csak annyi, hogy a liszt egy részét cukrozatlan kakaóporral helyettesítjük. A kakaó mennyiségét nem tanácsos növelni, mert könnyen lehúzza a tésztát.
100g finomliszt
80g étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor
2 csapott kávéskanál sütőpor
6 db tojás
3-4 evőkanál hideg víz
1 csipet só
180 g finomított kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor (10g)
1. Kizsírozzuk, kilisztezzük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összeszitáljuk.
2. A tojásfehérjéket a vízzel és 1 csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük
3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-, hűlni hagyjuk. A tészta könnyen kijön a tortaformából. A tészta tetejét fátyolnyi liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
A receptet, fotót küldte: Barics Rita, Nána, Szlovákia.
Vissza
|