Gombos pogácsa
GOMBOS POGÁCSA
(Tündétől)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 kávéskanál só
20 dkg zsír, vagy 25 dkg margarin
2 db tojás
2,5 dkg élesztő, 1 dl tejben 2 kávéskanál cukorral felfuttatva
1 evőkanál tejföl, de langyos víz is jó.
A lisztet sózom, összemorzsolom a zsiradékkal, beleütök 1 egész tojást, 1 sárgáját (a fehérjével kenem) bele az élesztős tejet, a tejfölt, vagy a langyos vizet. Jól összedolgozom. Keményebb állagú legyen, mint a vajas pogácsa. Állhat több órát, akár egy éjszakát is.
Jó másfél ujjnyira nyújtom, megkenem kis tejjel felvert tojásfehérjével, a tetejét nagyon mélyen bevágom éles késsel, nagyobb szaggatóval szaggatom, a tepsiben még utána-kenem.
180 fokon 25-30 percig sütöm. A teteje szépen szétnyílik, így lesznek a gombok. Régen szüretkor készített mindig ilyet a dédi, levesekhez (gulyás, becsinált leves) nagyon finom!!
Vissza
|