Borzaska
BORZASKA
Hozzávalók:
30 dkg porcukor
3 db tojássárgája
15 dkg éles liszt (piskótának való)
45 dkg puha liszt (kelt tésztához való)
1 sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg zsír
3 evőkanál méz
3/4 dl tej.
Csokimáz:
10-15 dkg csoki
5-7,5 dkg margarin.
A zsírt a cukorral, tojássárgájával, mézzel kikeverni, hozzáadni a kétféle liszt keverékét, melyhez hozzáadtuk a sütőport és szódabikarbónát, végül a pici tejet. Összegyúrjuk és féldiónyi gombócokat sodrunk a két tenyér között. Ebből a masszából 100 gombóc van. Inkább laposak legyenek. 180 fokon kb. 7 percig, sütjük olajozott tepsiben. Amikor kisültek egyik szélét (félig) tojásfehérjébe mártjuk, a másik felét csoki mázba.
3 tojásfehérjét
30 dkg porcukorral
Gőz fölött főzzük, nem sűrűre, és folyamatosan habverővel keverjük.
Ebbe mártogatjuk a kisült, már nem gombóc, hanem laposabb pogácsák az egyik felét, úgy hogy ne egyenletesen ragadjon rá a tojáshab, hanem borzasan, és visszatesszük sütni, az-az szárítani, csak egy kis szint kapjon. Amikor kiszedtük egy, kicsit hűljön és a még nem bemártott oldalát a csokimázba mártjuk.
1,5 -1,8 kg 100 db lesz ebből a mennyiségből.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|