Ádám kedvence
ÁDÁM KEDVENCE
Hozzávalók:
30 dkg porcukor
3 db tojássárgája
15 dkg puha liszt (kelt tésztához)
45 dkg éles liszt (piskótához)
(Lényeg, hogy sima liszt legyen, ne rétesliszt.)
1 sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg zsír
2 evőkanál méz
1/2 - 3/4 dl tej.
(Ugyanaz a tészta, mint a Borzaskáé, csak ennek egy picit keményebbnek kell lennie.)
A zsírt a cukorral, tojássárgájával, mézzel kikeverni, hozzáadni a lisztkeveréket a sütőporral és szódabikarbónával, végül a tejet, először csak decit. Összedolgozzuk a tésztát, és féldiónyi gombócokat sodrunk a két tenyér között. Ebből a masszából 100-102 gombóc van. Sütés próbát kell készíteni: 1 gombócot előre beteszünk sülni, ha fölfelé jön, akkor jó, ha szétfelé, - nem jó, - lisztet kell hozzáadni. 180 fokon kb. 7 percig sütjük olajozott tepsiben.
Krém:
5 dl tej
20 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 mogyoró ízű pudingpor
1 evőkanál liszt
1,5 evőkanál étkezési keményítő
20 dkg margarin
6-8 dkg pörkölt darált mogyoró.
A krém hozzávalóit megfőzzük, a pörkölt darált mogyorót az utolsó pillanatban tegyük bele, amikor kihűlt a massza, a margarint is dolgozzuk bele.
2-2 gombócot összeragasztunk a krémmel – vastagon tegyük a krémet, az oldalát is szépen dolgozzuk el, hogy simán álljon a krém.
A tetejét csokimázzal csorgatjuk le – össze-vissza.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|