Pindzsúr
PINDZSÚR
Hozzávalók:
6 kg pirospaprika (sütnivaló, vastag húsú)
2 egész fej fokhagyma
2 csomag zellerzöld
2 csomag petrezselyemzöld
3 l paradicsomlé
25 dkg cukor
2 evőkanál só
40 dkg ecet (így mérni!)
40 dkg olaj
1 zacskó tartósítószer.
Elkészítés:
A paprikát meg kell sütni (legjobb sütőben), majd egy edénybe tesszük kihűlni (lefedve, a pára bent maradjon). Amikor kihűlt, lehúzni a bőrét, kiszedni a magját (minden magot) és apró kockákra feldarabolni,
2 fej fokhagymát szintén apróra feldarabolni, 2 csomó zellerzöldjét, 2 csomó zöldségzöldjét szintén apróra vágni.
Most félre tenni.
3 liter (már megfőzött) paradicsomlé, 250 gr cukor, 2 evőkanál só, 400gr ecet (így mérni!), 400gr olaj - ezeket főzni 2 – óra hosszat, majd hozzáadni az előzőleg félretett masszát és így együtt, még 15-20 percig forralni. Végül 1 zacskó tarósitószert adunk hozzá. Üvegekbe töltjük, és forrón, szárazgőzbe kidunsztoljuk.
Ebből a mennyiségből kb. 12 üvegünk lessz. Nagyon finom, próbáljátok ki, megéri a fáradozást.
Megjegyzés: A Pindzsúr is, és az Ajvár is: lehet kenyérre kenni, salátaként sültek mellé, szendvicsre, sőt a nagybátyám bevisz egy üveg Pindzsúrt és ha nem szólnak rá, képes bekanalazni egy üveggel. Az Ajvárt lehet még a gulyás ízesítéséhez, pizzaroládra ketchup helyett (jobb)!
Egy húsvéti asztalra a sonka kolbász mellé nemcsak tormát, hanem még Ajvárt, Mimóza-salátát tegyünk. Gyönyörű színes lesz a terítésünk!
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|