Ajvár - paprikakrém
AJVÁR 1
4 kg vastaghúsú piros paprika, 2 kg paradicsom (ezeket ledarálni) és sűrűre főzni. Hozzáadni 2 dl ecetet, 1-1,5 dl olajat (jobb kevesebb olajjal, de ízlés dolga), 4 evőkanál sót, 8 evőkanál cukrot és a végén 6 gerezd apróra vágott fokhagymát és
1 zacskó tarósítószert (5gr). Az olajat és a tarósitószert a legvégén főzzük bele. Melegen üvegekbe merjük, és szárazgőzbe rakjuk, míg ki nem hűl.
AJVÁR 2
4 kg vastaghúsú piros paprika, 1 kg paradicsom, 2 kg alma (vegyesen, édes-savanyú), 1 nagyobb fej fokhagyma. Mindent húsdarálón ledarálni és sűrűre főzni, kb. 2 órát, majd hozzáadunk 4 evőkanál sót, 8 csapott evőkanál cukrot, 2 dl ecetet,
1 dl olajat. Együtt főzzük rövid ideig. A legvégén 1 zacskó tartósítószert (5gr) keverünk bele, melegen üvegekbe tesszük, és szárazgőzbe dunsztoljuk, míg kihűl.
AJVÁR 3
5 kg vastaghúsú piros paprikát kimagozni, húsdarálón ledarálni (lehet nyers, de sült paprika is, mindenképpen ha sültpaprikából készitjük, kb, 20% legyen benne nyersen a színe végett), 2 fej fokhagymát szintén ledarálni és együtt főzzük
1-2 órahosszat (attól függ, mennyire sűrűsödik). Hozzáadni 4 evőkanál cukrot, 2 evőkanál sót, 4 evőkanál olajat, 4 evőkanál ecetet, ízlés szerint borsot. A végén 1 tartósitószert (5gr). (Az ízesítő szereket ízlés szerint lehet hozzáadni, van aki sósabban, savanyúbban szereti). Melegen üvegekbe rakni és szárazgőzbe dunsztolni.
Megjegyzésem: Az én kedvencem a 2-es számú, (lágyabb az almától). A lányomék kedvence a 3-számú (erősebb - testesebb).
Jó munkát, aki szereti az újdonságokat.
A recepteket, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka, Vajdaság.
Vissza
|
Legyszi, aruld el hogy milyen tartositoszert teszel bele? Mi a neve?
Koszi :)