Magyar szelet
MAGYAR PITE
Tészta hozzávalói:
1,05 kg liszt
2 csomag sütőpor
30 dkg porcukor
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg zsír
4 evőkanál méz
3 evőkanál tejföl
2-2,5 dl tej
2 db egész tojás
A lisztet, sütőport, porcukrot, szódabikarbónát szárazon elkeverjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és a tejet (előbb 2 dl, majd ha szükséges a többit is, a liszt minőségétől függ), és a mézet. A tészta állaga finom selymes tapintású kell, hogy legyen. Az összedolgozott masszát hat egyenlő részre osztjuk és a tepsi hátlapján, nyújtjuk el, melyet vékonyan leolajoztunk és halványan megszórtunk liszttel.
A tepsi nagysága 32x40cm. Előmelegített sütőben (200-fok) 3-5 percig sütjük. A kisült lap alá nyúlunk hosszúpengéjű késsel és fellazítjuk a tésztát a tepsiről, majd előkészített papírra csúsztatjuk, rá egy másik papírt és lenyomtatjuk (mindet egymás tetejére rakva, papírokkal közötte), a nyomtatás szükséges, hogy a lapok ne görbüljenek, ne púposodjanak fel a közepén, mivel nagy a felület.
Krém hozzávalói:
Csokis krém:
9 dl tej, 36 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 7,5 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 15 dkg csokoládé, 30 dkg margarin.
Citromos krém:
6 dl tej, 24 dkg cukor, 4,5 evőkanál liszt, 1,5 evőkanál étkezési keményítő, 1 db citrom leve és reszelt héja, 20 dkg margarin.
Csokimáz:
10 dkg csoki
5 dkg margarin
Csokis krém: A lisztet és az étkezési keményítőt elkeverjük kevés tejjel (mint a pudingnál). A többi tejet, cukrot, vaníliás cukrot felforraljuk, beletesszük a csokit, majd belekeverjük az elkevert lisztes masszát, készre főzzük. Amikor kihűlt belekeverjük a margarint.
A citromos krémnél is ez az eljárás, csak a citrom levét és reszelt héját legutoljára mixeljük bele a krémbe.
Az összeállításnál kezdjük a csokis krémmel, majd citromos, csokis, citromos, csokis és ráemeljük, vagy csúsztassuk a legfelső lapot.
Lenyomatjuk, hogy szép sima legyen a felülete, majd csokimázzal vonjuk be.
2,5 x 6cm-re szeleteljük, 70-77 szelet. Az összsúly: 4,4 kg
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|
Csak azt szeretném megkérdezni hogy a csokis és a citromos krémet át tudnád írni valahogy máshogyan?Például úgy hogy leírod a sor elejére hogy Citromos krém és utána kettőspontot teszel és irod folyamatosan a hozzávalókat.Utána kihagysz egy sort és azt irod a sor elejére hogy Csokis krém és kettőspontotteszel és itt is irod sorba a hozzávalókat.Csak azért szeretném ha úgy megcsinálnád mert megszeretném sütni a süteményt!!
Megtörtént, átírtam. Amíg nem sütöd meg, addig több receptátírást nem vállalok a kedvedért, ne is kérdd! Fotóval kérem igazolni, hogy valóban megsütötted! Jó sütést kívánok, Gyöngyi (a szerk.)