Tropik
TROPIK
Hozzávalók:
Piskóta:
7 db tojás
8 evőkanál víz
27 dkg porcukor
24 dkg liszt
3 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
2. Lap hozzávalói:
50 dkg liszt
7 dkg zsír
15dkg porcukor
Fél csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 evőkanál kakaó
1 db tojás
2 evőkanál méz
1-1,5 dl tej
Krém hozzávalói:
1 liter tej
40 dkg cukor
2 csomag narancsos pudingpor (főzni)
6 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál liszt
2 db narancs leve és reszelt héja
2 db citrom leve és reszelt héja
40 dkg margarin
Körülbelül: 2 joghurtos doboz mennyiségű narancslekvár.
Csoki máz:
10dkg csoki
5dkg margarin
Elkészítése:
A piskótához a lisztet, kakaót, sütőport összekeverjük, a tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, lassan adagoljuk hozzá a vizet, a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet és a végén a felvert tojáshabot. ( 32x40cm a tepsim). Kisütjük, mint bármely piskótát.
A 2. lap elkészítése: a lisztet, sütőport, szódabikarbonát, kakaót, porcukrot összekeverjük, majd a zsírt teljesen szétmorzsoljuk benne ( kicsit szemcsés a massza). 1 dl tejet, a tojást és a mézet is hozzáadjuk, ( ha nem elég sima a massza, akkor a többi tejet is beledolgozzuk), könnyen nyújtható masszát kell kapni. A tepsi hátlapját vékonyan megolajozzuk, leheletnyi vastagságú lisztezés és itt rajta nyújtjuk a lapot. 180 fokon előmelegített sütőben 3-5 percig sütjük középső sínen ( elektromos sütő, de mindenki ismeri a saját sütőjét, hól és meddig kell sütni egy pár milliméteres tésztát). Ezeknek a lapoknak is a nagyság, mint a piskóta.
A krém elkészítésénél a tejből kiveszünk annyit, hogy simára-folyékonyra keverjük a pudingot, lisztet, étkezési keményítőt, a többi tejet a cukorral felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pudingos masszát, és krém sűrűségűre főzzük. Amikor kihűlt belemixeljük a margarint, a narancs és citrom levét, legvégül a lereszelt héját.
Összeállítás: a piskótát lapjára vágjuk ketté és kenjük meg a narancslekvárral (ízlés szerinti mennyiséggel).
A kemény kakaós lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a narancslekvárral megkent piskótát, a krém másikfelét és erre rácsúsztatjuk a másik kakaós lapot. Óvatosan lenyomtatjuk (2-3 órahosszat), majd rásimítjuk a csokimázat, a máz megkeményedése után vékony pengéjű késsel felszeleteljük.(Nem kell egy napot várni a puhulással, ha mindent a leírtak szerint készítettünk).
2x6cm- re szeleteljük, 100 db. Az össz súly kb.: 3,3 kg.
Ez a süti az én találmányom.
Jó étvágyat kívánok.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|