Magyaros gombócleves
MAGYAROS GOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
3 db közepes burgonya
8 dl húslé
5 dl füstölthúslé (kockából)
1 fej közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg felvágott (sonka, gépsonka, olasz, ami van otthon)
10 dkg rétesliszt
2 db tojás
1 csomag petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 pohár tejföl
Só, Majoranna, őrölt pirospaprika, Vegeta (ízlés szerint, kb. 1-1 kávéskanálnyi).
A felvágottat nagyon apró kockákra vágom. A krumplit meghámozom, 4-be vágom. Fél liter forró vízben feloldom a füstölthúslé kockát. Hozzáadom a húslét, és megfőzöm benne a krumplit. (15 perc). Ha megpuhult kiszedem, villával áttöröm, hagyom hűlni. A vöröshagymát meghámozom, kockázom, és az olajon megfonnyasztom. Belereszelek 1 gerezd fokhagymát is. Ráteszem a pirospaprikát. Felöntöm a vegyes húslével, leveszem a tűzről, míg a gombócot elkészítem.
A kissé kihűlt krumplihoz adom a tojásokat, a sonkát/felvágottat, a lisztet, reszelt fokhagymát, 1/2 csomag petrezselyemzöldet felvágva, és ízesítem: Majorannával, frissen őrölt borssal, Vegetával, sóval. Villával elkeverem, majd vizes kézzel gombócokat készítek belőle, és a forró levesbe teszem. Kb. 8 perc alatt, megfőnek (meg is dagadnak kissé).
1 pohár tejfölt elkeverek 1 merőkanál lével, és a levesre öntöm. Egyet rottyan még, és kész.
Megszórom a maradék petrezselyemzölddel, és tálalom.
Nagyon finom, kiadós leves.
Vissza
|