Uborka télire
UBORKA TÉLIRE
(5 l-es üveghez való mennyiség, vagy 5x 1 literes üveghez)
Ennyi üveghez kb. 2-2,5 kg nem túl hosszú, lehetőleg egyforma, egyenes uborka kell. Az uborkát alaposan megmosom, ledörzsölöm, és tiszta üvegekbe rakom.
Öntet:
2 liter hideg víz
6 dkg só (3 evőkanál, félig púpozva)
25 dkg kristálycukor (1 evőkanál = 2 dkg)
4 dl 20 %-os ecet
1 bő kávéskanál szalicil
1 lapos kávéskanál borkénpor (magboltokban beszerezhető, ha nincs, nem katasztrófa, de jobb, ha van!)
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit hidegen összekeverem, míg teljesen elolvad az összes hozzávaló. Ráöntöm az üvegekbe rakott uborkára, és
üvegenként teszek bele még:
5-6 szem egész borsot
2-3 db babérlevelet.
Légmentesen lezárom, és a helyükre teszem az üvegeket, lehetőleg szellős, hűvös kamrába.
Kb. 3 hét múlva fogyasztható. Nagyon finom, házi savanyúság:))
Ha marad a léből, akár 1 év múlva is jó. Sokáig eláll. Bogyiszlói paprikához is kiváló!
A képeken lévő uborka 1 éves, és még mindig finom kemény a húsa, szép a színe:))
Vissza
|
Tetszik a recept sokk kompotot rakok el.Ennél a receptnél nem értem, hogy nem kell dunctolni?Mert én télire gondoltam a savanyuságot. Köszi
Kedves István, nem kell dunsztolni, hiszen hidegen keversz össze mindent - , a tartósítószer benne van a lében, a meleg csak puhítaná az uborkát..
A recept több évtizedes, kipróbált, 2 évig is ropogós marad az uborka, almapaprika. (Lehet, hogy tovább is megmarad, de nálunk 2 év alatt biztos elfogy.) Fontos, hogy hűvös helyre tedd (pincébe, kamrába.) Üdv: Gyöngyi a szerk.