Lecsó
LECSÓ TÉLIRE
Hozzávalók:
3,5 kg tv paprika
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
1,5 dl olaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
Só
Szalicil.
Elkészítés:
A paprikát alaposan megmosom, szeletelem, 2 ujjnyi csíkokra vágom. A vöröshagymát megpucolom, felkockázom. A paradicsomot pár percre forró vízbe, majd hideg vízbe mártom, így a héját könnyen le tudom húzni, és kisebb darabokra szeletelem.
Egy jó nagy fazékban az olajon megdinsztelem a hagymát, 1 evőkanál sót teszek rá, majd egy evőkanál pirospaprikát, és azonnal felöntöm 1 dl vízzel. Ráteszem a darabolt paprikát, sózom, és kb. 10 percig dinsztelem. Belerakom a paradicsomot is, és tovább főzöm. Kb. fél óra alatt elkészül. Nem szabad túl puhára párolni, hiszen felhasználásnál még melegíteni fogom!
Míg a lecsó fő, előkészítem az üvegeket: egy magasfalú tepsibe 1 liter forró vizet öntök, ebbe állítom a tisztára mosott üvegeket. Így ha beletöltöm a lecsót, nem fognak megrepedni. Megtöltöm a lecsóval az üvegeket, a lé lepje el teljesen a paprikát! Minden üveg tetejére 1 csipet szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom az üvegeket.
Egy stabil asztalkára plédet terítek, rá konyharuhát, és az üvegeket ide sorakoztatom. Jól betakarom - ez a szárazgőz. 1-2 napig hagyom itt kihűlni, majd a helyére, lehetőleg hűvös kamrába sorakoztatom őket. Ebből a mennyiségből 10 üveg lecsót tudok készíteni. Nálam 1 évnél tovább nem áll el, mert felhasználom:))
Dunsztolás egyszerűbben: Egyszerűen megoldható, nem kell plédezni, napokig kerülgetni a befőtteket. Elegendő egy közönséges müanyag hűtőtáska, amivel a strandra is szoktak menni. Ebbe soronként 6 db 7,5 dl. üveg fér. A HŰTŐTÁSKA aljába , forgalomból kivont törölközőt teszünk, aztán az első sor üvegeket, szintén letarkajuk frotir törölközővel majd a második sor befőtt következik, letakárás, és mehet a kamrába. Majd 2-3 nap múlva a kamra polcaira.
A lecsó felhasználásnál kockára vágott húsos füstölt szalonnát zsírjára pirítok, teszek bele karikázott füstölt kolbászt, vagy virslit, jól átmelegítem, ráteszem a lecsót, végül ráöntöm a felvert, sózott tojásokat. Sajttal meghintve tálalom. Remek reggeli, vagy könnyű vacsora:)).
|
Szép napot kívánok!
A recepted igen kíváló..én már évek óta gy teszem el a lecsót és hasonló a helyzet..soha nem marad a következő szezonra.
Ami a dunsztolási módot illeti.(hütőtáska)
.rendkivül ügyes..használni fogom,mert könnyen szállitható benne a kamrába a cucc és ne m kell kerülgetni napokig!
További ötleteidet várom és gyakorletbe helyezem!
üdv.Anna