Rakott krumpli sajtmártással
RAKOTT KRUMPLI SAJTMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
6 db tojás
20 cm nem túl száraz parasztkolbász
5 dkg ráma margarin
2 evőkanál liszt
2,5 dl tej
1 pohár tejföl
10 dkg reszelt trappista sajt (lehet füstölt is)
Só, vegeta.
A krumplit sózott, forró vízben, héjában megfőzöm (kb. 20 perc).
5 db tojást keményre főzök (forrástól számítva 10 perc), hideg vízbe teszem. A kolbászról lehúzom a bőrét, és karikára szeletelem.
Gyorsforralóban felhevítem a vajat, habverővel elkeverek benne 2 púpos evőkanál lisztet, picit pirítom, majd felöntöm a tejjel. Ízesítem sóval, 1 evőkanál vegetával. Mézszerűre beforralom állandó keverés mellett. Tűzről lehúzom, beleteszem a tejfölt, egy tojás sárgáját, és a reszelt sajtot. Elkeverem, kész az öntet.
Kivajazok egy tepsit, a burgonyát meghámozom, nem túl vékonyan szeletelem. Elkezdem a rétegezést:
Egy sor krumpli szelet, 1 sor főtt tojáskarika, 1 sor parasztkolbász szeletke. Közben krumplit és a tojáskarikákat enyhén megszórom vegetával. A mártás 1/3-ával meglocsolom.
Második sor ugyanaz, végül a legtetejére krumpli karikák kerüljenek csak, és a maradék öntet!
Előmelegített sütőben, 200C fokon, alsó-felsőállásnál 50-60 perc alatt szép rózsásra sütöm. Ha idő előtt pirulna a teteje, takarjuk le egy alufóliával.
Friss salátával, tejföllel tálalom. Ha nincs saláta, az se baj. Imádni fogja mindenki.
Finom magyaros étel, előre elkészíthető, akár előző nap, csak a sütést kell időzíteni. A sima, hagyományos rakott krumplinál sokkal finomabb, szaftos, a krumpli is átveszi a kolbász és öntet ízét, nem egy száraz, ízetlen ételt kapunk.
Vissza
|