Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 -  Húsvéti ajánló 

  - Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

 
Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Érdekességek
Érdekességek : Köménymag

Köménymag


KÖMÉNYMAG

 

 

Kömény:

Mezőkön termő, illatos virágú fűszer- és gyógynövény (Carum carvi) az ejtőernyősök családjából. Illóolajat tartalmazó termését ételízesítőnek használják. Az eurázsiai eredetű növény az ókor óta ismert.

 

A köménymag, a római kömény, és az édes kömény növéntani szempontból rokonságban állnak egymással, de nagyon különböznek.

 

Köménymag:

A köménynek fűszerként használt apró magva. Népies neve: köménymag, keménymag, régikömény, hasznos kömény, konyhakömény, kerti kömény, fűszerkömény.

Az erősen fűszeres ízű mag (Carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában levő karvon. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz. Egyforma alakja, egyenletes színe és olajtartalma miatt a holland köménymagot tartják a legjobb fajtának. A Föld legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei közé tartozik.

 

Gyógyhatás:

Gyomorerősítő, görcsoldó, szélhajtó.

Képes az elrontott gyomrot megnyugtatni, segíteni az emésztést, és a táplálékok felszívódását. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. Nehéz ételek fogyasztása után egy kupica köménypálinka csodákra képes.

Főzetét általában bélrendszeri problémák kezelésére javasolják: Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így a levegőnyelés, puffadás, felfúvódás és egyéb emésztési zavarok, bélgörcsök gyors enyhítője lehet.

Mivel illóolaja meggátolja bizonyos baktériumok szaporodását, torokgyulladás enyhítésére is használhatjuk a belőle készült öblögetőt.

A 19. században, Amerikában, a gyökerét rendszeresen adták a gyerekeknek csuklás ellen.

 

Főzet készítése: Nem kell túlzásokba esni, 3 deciliter vízhez 1 teáskanálnyi összezúzott köménymag bőven elegendő.

 

 

Fűszerként:

Olyan ételek ízesítéséhez használjuk, amelyeket nehéz megemészteni. Köménymagot adunk a rozskenyérhez, a káposztából készített ételekhez, a disznóból készült ételekhez (gulyás, pörkölt, sertés sültek), a sajtszószokhoz, krémlevesekhez, libákhoz és kacsákhoz. Pék és sós süteményeket hintünk meg vele, körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, kolbászfélék kiváló ízesítője.

 

A köménymag aromája a legtöbb fűszerfélével nem harmonizál, de a fokhagymával együtt használva nagyon hatásos és kedvelt (sült disznóhús). Köménymag nélkül elképzelhetetlen a székelykáposzta, és általában a savanyú káposztából készült ételek jó barátja. De a nyers káposzták is igénylik a társaságát, köménymag nélkül elvesztik karakterüket. (Kelkáposzta főzelék, Nyári káposztasaláta, stb.).

A köménymag egy furcsa fűszer, ha túl sokat használunk belőle, akkor eluralkodik az ételen és íze kellemetlenné válhat. Használhatjuk őrölt, vagy egész mag formában is, ám az utóbbi használatakor figyeljük rá, hogy van, aki nem szereti, így teatojásba, vagy lenvászonba csomagolva adjuk ilyenkor az ételhez főzés közben.

 

 

Alkohol tartalmú italok készítéséhez is használják, pld. a dán köményes gabonapálinkához (Aquavit), és a németek is köménymaggal ízesítik a Kümmel nevű likőrjüket, melyet nehéz ételekhez kínálnak.

 

 

 

Receptajánlat:

 

Köménymagleves csurgatott tojással

Káposztás vegyes saláta joghurttal

Nyári káposztasaláta

Köménymagleves

Kelkáposztakrémleves burgonyagombóccal

Korhelyleves

Vörösboros gulyásleves

Gulyásleves

Sertésflekken

Sertéspörkölt

Vörösboros marhapörkölt

Tiszai rakott káposzta

Keláposztafőzelék

Erdélyi rakott káposzta

Székelygulyás

Sörkifli

Virslis kifli

Sajtos-sonkás csiga

Házmester stangli

Sajtos rudacskák

Sós teasütemény

 

Köményes pálinka:

 

Törjünk meg 5 dkg köménymagot, keverjük össze 7,5 dl pálinkával, vagy tiszta szesszel. Hagyjuk állni 10-12 napig, majd szűrjük le.

 

 

 

Hiedelmek:

 

- Középkori babonák szerint a római kömény alkalmas arra, hogy a csirkéket, továbbá a szeretőket megóvja az elkódorgástól.. 

 

Vissza

Még nincs hozzászólás.
 

 

SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

 

TARTALOMJEGYZÉK:
(816 kipróbált RECEPT -  fotókkal )

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés