Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Egytál ételek
Egytál ételek : Sólet

Sólet


Hozzávalók:

1 kg száraz tarka bab

1 db füstölt csülök, vagy nyers füstölt comb

50 dkg marhaszegy

3-4 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

20 dkg gersli (árpagyöngy)

3 evőkanál libazsír

4-5 db tojás

1 evőkanál pirospaprika.

 

Elkészítés:

Pörkölt alapot készítek (a libazsíron megfonnyasztom a kockára vágott vöröshagymát, majd a préselt fokhagymát is hozzáadom, rászórom a pirospaprikát, felöntöm 1 pohár vízzel, és visszapirítom zsírjára.) Ezután teszem rá az egy éjszakára beáztatott babot, a gerslit, az előfőzött csülköt, vagy füstölt combot darabolva, és a marhahúst szeletelve. Hozzáteszem az alaposan megmosott nyers tojásokat, enyhén sózom (a füstölt hús sós). Felöntöm a füstölt lével, hogy jól ellepje, majd sütőbe téve, lassú tűzön (3-4) óra alatt puhára főzöm. Sokat számít a bab kora, minél öregebb, annál több főzési idő kell, de 1,5-2 órát nyugodtan számolhatunk rá.

Ha tűzhelyen főzöm, többször meg kell kevergetni – ilyenkor a befejezés előtt 1-2 szál sárgarépát karikára vágva is szoktam adni hozzá.

 

Tálalásnál mindkét húsfajtából kerüljön minden tányérra, a tojásokat meghámozva cikkekre vágva teszem a sóletre. Gyerekkoromban nyers vöröshagymát is ettünk hozzá, tejfölt is kínálhatunk mellé, de friss, ropogós kenyeret mindenképp adjunk az asztalra.


 

Ahány ház, annyi szokás, nagyon sokféle képen készítik, de lényeges, hogy lassú tűzön készüljön az étel. Tipikusan zsidó étel, maga a szó francia eredetű, chaud lit, ami meleg ágyat jelent.

Vallási okokból (a szombati tűzgyújtási tilalom miatt) már pénteken kezdték el sütni, kemencében, így szombatra készült el. Amikor kivették a kemencéből, dunyhába tekerték a tálat, így tartották melegen. Eredetileg cserépedényben (római tálban) sütötték, lényeg, hogy az edény jól záródó legyen, hogy az ízek, aromák bent maradjanak. Bab, füstölt hús mindenképp kell bele, de hogy a bab milyen fajta, a hús liba, vagy marha, gerslivel, sárgarépával, vagy anélkül, már ízlés kérdése. Hasonlít a Cassoulet-hez.

 

 



Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés