Plazma-kekszes bomba
PLAZMAPLAZMA-KEKSZES BOMBA
Tészta: (Ha mézes- lapos tésztából akarjuk készíteni):
50 dkg liszt, fél csomag sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 15 dkg porcukor, 7,5 dkg zsír, 1- 1,25 dl tej, 2 evőkanál méz, 1 egész tojás.
2 lapot sütünk 32x40 cm-es tepsi hátulján.
Piskóta: (Ha piskóta alapú süteményt akarunk készíteni):
4 db tojás, 8 evőkanál cukor, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál darált dió.
2 lapot sütünk 32x40 cm a tepsi hátlapján.
KRÉM-I:
7 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin.
Megfőzzük a krémet, amikor kihűlt a margarint is beledolgozzuk.
KRÉM-II-a:
25 dkg cukor
1 dcl víz
12 dkg csoki
20 dkg apróra darabolt dió
25 dkg margarin
A cukrot karamellizáljuk, amikor már folyékony hozzáöntjük a vizet, ha felolvadt a karamell beletesszük a csokit, majd a darabolt diót . Levesszük a tűzről, és állandóan keverjük, úgy hűljön, mert különben megköt a karamell, amikor már csak éppen langyos belemixeljük a margarint, itt nagyon vigyázni a mixerre, mert rángatja a karamell és nem megy le az edény aljáig, besegíteni.
KRÉM-II-b:
3,5 dl tej
17 dkg cukor
1 csomag csokis pudingpor
1 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
13 dkg margarin
Ezt a krémet is hagyományos módon megfőzzük, ha kihűlt hozzá dolgozzuk a margarint.
Most a KRÉM-II-a-t és a KRÉM-II-b-t egybe keverjük.
30-40 dkg háztartási keksz (teljesen befedje a kisült lapot) (A mézes-lapos variáció esetén)
30-40 dkg plazma keksz – vagy babapiskóta (A piskótás variáció esetén).
1 dl erős feketekávé - kihűtve
ÖSSZEÁLLITÁS:
Mézes – lapos tészta esetén: 1 kisült lap, rá a fele vaníliás krém, erre a II KRÉM –vegyületének a fele, majd a kávéba mártogatott keksz, ezzel teljesen beborítjuk a krémet, majd a kekszre jön újra a II-KRÉM vegyületének a második fele, rá a vaníliás krém második fele és beborítjuk a második kisült lappal.
Csokis bevonat:
10 dkg csoki
5 dkg margarin
3 zacskó tejszínhabport 3 dl buborékos ásványvízzel felverni.
Ezzel vonjuk be a tortát.
Az ÖSSZEÁLLÍTÁS: ugyanaz a piskótás eljárásnál is, azzal a különbséggel, hogy itt plazma kekszet, vagy baba piskótát mártogatunk a feketekávéba és itt is be kell borítani a krémet. A teteje piskótalapot felvert tejszinnel vonjuk be.
Megjegyzésem: Nem könnyű elkészteni, de megéri a fáradozást és kitartást, mert fenomenális.
A fotón a mézeslapos változata látható.
A családom egyik kedvence.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Vissza
|